Počela izgradnja nove topionice bakra RTB Bor

Bez autora
Jun 28 2011

Danas je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB). Izgradnja novog postrojenja koštaće 135 miliona evra, od kredita koji je dodelila kanadska EDC banka, a garanciju za ova sredstva dala je Vlada Srbije. Građevinske radove obavlja kompanija “Energoprojekt”, dok će postrojenje za topljenje bakra izgraditi kanadska kompanija “SNC Lavalin”. Završetak nove topionice očekuje do 2014. godine Nova topionica radiće po standardima Evropske unije, a ovaj grad više neće biti crna ekološka tačka Srbije. Očekuje se da će sa novom topionicom bakra i sadašnjom cenom ovog metala na berzi, narednih godina RTB zarađivati i do milijardu dolara godišnje. Izgradnjom nove fabrike sumporne kiseline 98,5 posto sumpor-dioksida biće prerađivano u sumpornu kiselinu, dok to sada iznosi 30 posto.

Počela izgradnja nove topionice bakra RTB BorDanas je postavljen kamen temeljac za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline u Rudarsko-topioničarskom basenu Bor (RTB).

Izgradnja novog postrojenja koštaće 135 miliona evra, od kredita koji je dodelila kanadska EDC banka, a garanciju za ova sredstva dala je Vlada Srbije. Građevinske radove obavlja kompanija “Energoprojekt”, dok će postrojenje za topljenje bakra izgraditi kanadska kompanija “SNC Lavalin”. Završetak nove topionice očekuje do 2014. godine.

Nova topionica radiće po standardima Evropske unije, a ovaj grad više neće biti crna ekološka tačka Srbije. Očekuje se da će sa novom topionicom bakra i sadašnjom cenom ovog metala na berzi, narednih godina RTB zarađivati i do milijardu dolara godišnje.

Izgradnjom nove fabrike sumporne kiseline 98,5 posto sumpor-dioksida biće prerađivano u sumpornu kiselinu, dok to sada iznosi 30 posto.

Ovo je jedna od najvećih investicija u rudarstvu, a Vlada planirala da narednih godina u ovu oblast uloži tri milijarde evra.

Pored topionice, Vlada Srbije je ove godine investirala više od 30 miliona evra u rudnike u Boru i Majdanpeku, a potpisan je i ugovor o izgradnji nove flotacije bakra u ova dva grada. Takođe, uskoro će početi radovi i na oživljavanju rudnika bakra Cerovo kod Bora, odakle će se koristiti sirovine za dobijanje bakra.

Nakon završetka svih planiranih aktivnosti, naša zemlja će imati najsavremeniji rudnik bakra u Evropi u kojem će moći da se zaposle mladi ljudi, ali i stručnjaci iz cele zemlje.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik